despre noiModalitati configurare bucatarie

Bucataria liniara

In bucataria liniara, toate accesoriile si corpurile sunt asezate pe un singur perete. Aceasta inseamna ca  toate operatiunile se  desfasoara doar pe o parte a bucatariei (triunighi de lucru pe orizontala). Este un aranjament compact si eficient pentru spatiile inguste.

Desi prezinta dezavantajul unui traseu liniar, acest tip de mobilare specific spatiilor restranse, este des recomandat si in cazul spatiilor ample (mai ales in cazul celor cu multiple functiuni sau discontinuitati ale peretilor).

Pont: Varianta corpurilor suspendate pe doua randuri sau a corpurilor suspendate foarte inalte este ideala pentru a valorifica  la maximum spatiul de pe pereti .

 

Bucataria liniara cu insula- disponibilitatea buna a spatiului este premisa pentru aceasta solutie moderna si prestigioasa

Este o solutie atragatoare, specifica spatiilor foarte largi. Pe langa estetica deosebita ofera avantajul circulatiilor reduse si fleibilitatii spatiale. Insula poate servi ca blat de lucru sau poate include o chiuveta, o plita pentru gatit. Discontinuitatea frontului de lucru poate constitui un dezavantaj atunci cand dotarile principale sunt dispuse pe fronturi separate.

Pont: Pentru o buna functionare se recomanda o distanta optima de 120 cm intre cele doua fronturi, si asigurarea unei circulatii de minim 90 cm in jurul insulei.

 

Bucataria –galerie

Acest tip de bucatarie este foarte usor de folosit pentru ca  permite circulatia libera in bucatarie si dispunerea  pe pereti opusi a spatiilor de stocare cu punctele de lucru. In acest caz toate facilitatile sunt pozitionate pe o parte a bucatariei, oferind si o suprafata generoasa de lucru.

Pont: Din motive de siguranta, asigurati-va ca este suficient spatiu intre cele doua parti de mobila (cel putin 120 cm) pentru ca persoanele care se afla in bucatarie sa se poata misca in voie.

 

Bucatarie in forma de ,,L’’ (o peninsula)

Bucataria cu o peninsula, este un model practic, ce asigura pe langa zone de lucru si spatii de depozitare suficiente si optimizarea circulatiilor si continuitatea suprafetei de lucru.

Schema prevede amplasarea mobilierului pe doi pereti ce se interesecteaza perpendicular. In acest fel se creeaza un  „triunghiul de aur” al bucatariei, aranjament care nu poate fi numit altfel decat excelent.

Pont :  Desi nu necesita un spatiu foarte amplu, tineti cont de configuratia arhitecturala a incaperii (nu poate fi creata o zona de lucru in dreptul unei ferestre al carui parapet are o inaltime mai mica de 90 cm.)

 

Bucataria in forma de ’’U,, (2 peninsule)

Aceasta configuratie constitue o solutie moderna si eleganta de amenajare a bucatarie dar si una perfecta pentru gatit si prepararea mancarii, avand totul la indemana.

Asezarea mobilierului si accesoriilor iti permite sa folosesti spatiul la maxim si asigura distante de lucru scurte. Daca distribuiti fiecare zona, pe cate o latura, obtineti triunghiul de lucru perfect.

Pont: Nu amplasati suprafetele de lucru fata in fata ! Intre randurile  de corpuri trebuie pastrat un spatiu de minim 120 cm , pentru a va asigura ca dulapurile se pot deschide in mod corect si nu se lovesc reciproc.  

Dincolo de avantajele sau dezavantajele unui anumit tip de bucatarie, alegerea modului de amenajare este conditionata in primul rand de contextul arhitectural!




despre noiDesign ergonomic

In interiorul unei bucatarii, spatiu trebuie studiat si conceput in asa fel incat sa permita trasee convenabile  intre  dotarile elementare ale bucatariei.

Distanta de 120 cm intre zona de lucru si perete este distanta minima necesara pentru a permite o libera circulatie

In partea frontala a masinii de spalat vase trebuie sa existe un spatiu liber de cel putin 1 m pentru a va permite sa incarcati si sa descarcati; pentru a permite si deplasarea unei alte persoane spatiul trebuie marit cu inca 75 cm.

Pentru a permite unei persoane sa lucreze si sa deschida usi sau sertare in spatele unei persoane sezand,  este necesara o distanta minimă de 135 cm.

Distanța minima dintre mobila si un alt element de obstrucție este de 120 cm. Distanta necesara pentru a permite unei persoane sa opereze pe suprafata  de lucru sau sa deschida un sertar si in acelasi timp sa permita unei alte persoane sa se deplaseze este de 155 cm.

Pentru a permite o operare confortabila cu usa cuptorului deschisa, este suficient un spatiu de 1 m.




despre noiErgonomia si detalii de constructie

In principiu, anumite dimensiuni sunt standard: adancimea este de 60 cm, deoarece toate aparatele electrocasnice au aceasta dimensiune, iar inaltimea bazei este de 80-90 cm, pentru a putea lucra intr-o pozitie ergonomica. Modulele standard au lungimi intre 30 si 90 cm , insa pot fi modificate in functie de dimensiunile incaperii.

 

 

        Adancimea traditionala de 60 cm creeaza o senzatie de inchidere, pentru ca este prea aproape de perete, ceea ce face dificila vizibilitatea.

 

 

 

        

 

        Daca spatiul va permite este mai bine sa alegeti o adancime mai mare, chiar si numai cu 5 cm. Acest lucru va permite o mai buna vizibilitate si un spatiu mai deschis pentru lucru.

 

 

 

  

 

   

       Lucrul in picioare in fata unei suprafete de lucru, cu o inaltime standard, poate cauza in timp dureri de spate. Pentru a evita pozitiile incomode, este de dorit ca inaltimea suprafetei de lucru sa difere in functie de statura persoanei care o foloseste.




despre noi Stiluri bucatarie

Bucataria Moderna

Bucatariile moderne, contemporane, propun in continuare accente minimaliste, in linii drepte, bazandu-se pe o deosebita atentie acordata detaliilor. Elementele practice si confortul sunt doua dintre aspectele ce definesc stilul modern in amenajarea bucatariilor.

Bucataria Clasica

Stilul clasic ofera bucatariilor o eleganta si un rafinament deosebit. Realizate din materiale masive, “grele”; cu un design bazat in special pe forme rotunjite – bucatariile clasice asigura oricarei incaperi confortul necesar pentru activitatile desfasurate, precum si pentru petrecerea timpului cu familia si prietenii.

Bucataria Country

Stilul Country a revenit in atentia designerilor in urma cu cativa ani, pastrandu-se de atunci la mare cautare.  O bucatarie in stil country ofera “caldura” caminului perfect. Detaliile rustice, combinate cu materialele moderne in culori calde asigura mobilarea de succes a unei bucatarii in stil rustic. 




Categorii produse